In tijden van onzekerheid, wat doe jij?

En daar ga je met je goede gedrag.

Heel de winter getraind, net voordat de eerste koers verreden wordt gooit een virus roet in het eten. Alles is afgelast voor de komende drie weken. Zou het daar bij blijven? Balen, net nu je zo goed in vorm bent.

Oké dit is natuurlijk vervelend, maar laten we eerlijk zijn. Als je ziet hoeveel verwoesting dit virus aanricht dan is de gezondheid van de samenleving natuurlijk het allerbelangrijkste. Hoe lang gaat dit duren? Niemand die het precies weet, maar ik ga er vanuit dat we tot aan mei geen evenementen zullen zien doorgaan helaas.

Dit maakt het gelijk ook onhandig: niet weten hoe lang je jezelf alsnog moet motiveren om te blijven trainen voordat de koersen toch doorgaan. Daarnaast: Wanneer kun je dan wel in vorm zijn? Niemand die het weet.

Maar wat nu? Train je volle bak door, of heb je geen motivatie om nog bezig te blijven? Er zijn twee opties: hou jezelf aan het plan wat je gemaakt hebt. Is dit plan er op gericht dat je eind april in vorm zou zijn, dan is het wellicht niet gek om dit verder te doen en te kijken of je iets anders kunt doen dan de koersen die je normaal gesproken zou rijden. Maar ben je nu goed in vorm en zou je dat doortrekken tot eind april? Dan kan ik me voorstellen dat het handig is even gas terug te nemen, las even een korte rustperiode in en pak daarna een paar weken goed door qua training om terug weer op te bouwen naar een piek later op het seizoen.

Maar hoe gaan we om met training en het virus? Het advies van de sportartsen is vooralsnog dat het geen kwaad kan om te gaan trainen. Het maakt dan niet uit of je een rondje van 1 of 4 uur gaat rijden in de polders. Trainingen met hele hoge intensiteit zorgen ervoor dat de weerstand tijdelijk minder wordt, dus een virus heeft dan meer grip op jou. Het lijkt dan ook handig om trainingen te doen waarbij je jezelf niet helemaal uit elkaar trekt. Helemaal niet trainen zorgt er ook voor dat je vatbaarder wordt, daarom worden mensen juist opgeroepen te gaan sporten. Kijk echter uit met (grote) groepen. Helemaal als je hard gaat rijden met een groep vliegt er wel eens wat spuug, kwijl en zweet rond. Het Corona virus verspreid zich vooral via lichaamsvocht, dus dit verhoogt het risico dus serieus. Hoe verleidelijk het dan ook is om een “koersvervangende training” te doen met een grote groep, je kunt je afvragen of dit erg verstandig is.

Er is nog een laatste situatie waar ik rekening mee zou houden: Het kan zomaar zijn dat we over een afzienbare tijd verplicht worden binnen te blijven. Dit is bijvoorbeeld in Italië al een tijdje zo. Hoe ga je dan om met jouw training? Ik zou zeggen, zorg ervoor dat het Zwift abonnement vantevoren weer  terug in ere hersteld is en jouw Wahoo of Tacx startklaar is voor de zekerheid. Leuk is het niet, maar als je zo toch nog een beetje duurtrainingen kunt doen behoud je meer dan dat je op je kont op de bank gaat zitten. 

 • Erg tevreden over de diensten van Velofysics! Ben er inmiddels met 3 verschillende fietsen geweest voor een bikefit en iedere keer met hetzelfde resultaat vertrokken. Een fiets die precies afgesteld is op mijn lichaam en behoeftes. Nu al zin om komend seizoen te ervaren hoeveel in gegroeid ben.

  Rens Dieren - Google review
 • Zeer tevreden over Velofysics! Al meerdere keren geweest voor een bikefit waarbij elke keer de positie zo aangepast is dat die beter past bij de doelen en mijn lichaam. In de 1.5 jaar die ik nu met Jacob heb samengewerkt al een super mooie progressie doorgemaakt.

  Marlotte Eversdijk - Google review
 • Bikefit gedaan na het lezen van positieve recensies. Helemaal top, veel aandacht, tips voor performance verbetering en bovenal, een wat aangepaste positie op de fiets waarbij het vermogen makkelijker komt!

  Joris van Brug - Google review
 • Al 2 jaar last van mijn hamstrings als er spanning op komt en via mijn fysio naar bikefitting in Kapelle ‘verwezen’ Ik had ‘t 2 jaar eerder moeten doen! Ik ben nu 3x wezen fietsen ?‍♀️ en echt nul % last.Ik kan iedereen aanraden om er eens over na te denken om zoiets te laten doen! Ik fiets met nog meer plezier!

  John Heshof - Google review
 • In verband met knieklachten bij Velofysics terecht gekomen voor een bikefitting en wat fysio behandelingen. Sindsdien al geruime tijd klachtenvrij op de fiets dankzij de deskundigheid van Jacob!

  Manon Van de Guchte - Google review