If you only train slow, you also race slow…
Een training met korte blokjes op maximale intensiteit in November?
Je lijkt wel gek! Het kost mij altijd best wat overtuigingskracht om een renner waar ik net mee werk in de winter korte heftige blokjes te laten doen. De winter is immers om de basis te leggen en intensief trainen doen we pas vanaf februari. Maar is dat wel zo?
Ga maar eens na: je vraagt jouw lichaam om tussen begin maart en eind september heel hard te kunnen trappen. Hoe harder hoe beter! Maar vervolgens laat je dat in de winter gedurende vijf maanden helemaal versloffen. Vind je dat zelf ook niet een beetje gek? Een lichaam wordt alleen goed in datgene wat hij vaak doet.
Wil je heel hard een klim van 10 minuten op kunnen knallen dan moet je heel vaak een klim van 10 minuten hard op knallen. Het heeft dan geen nut om 4-6u op een fiets te gaan zitten met een heel rustig tempo. Als je die klim na een koers van 180km nog een keer hard op wilt kunnen rijden is het natuurlijk wat gecompliceerder.
De VO2max verbeteren, doe je dat wel door alleen maar duur te trainen?
Wat wel interessant is, is dat er een aantal jaren geleden een aantal onderzoeken gedaan zijn over korte en hoge intensiteit. De conclusie was dat het ongeveer 2,5 minuut duurt voordat het lichaam de VO2 max bereikt heeft tijdens het fietsen en als je dan blokjes tot 2,5-3 minuten doet op maximale intensiteit met weinig rust er tussen juist de VO2max heel erg verbeterd. Dit komt door het feit dat je met deze blokjes jouw lichaam elke keer vraagt om zo snel mogelijk zoveel mogelijk zuurstof uit het lichaam te halen. Hiervoor geldt dus ook: jouw lichaam wordt goed in datgene je vaak doet.
Zou het dan misschien toch interessant zijn om zo nu en dan ook in de winter eens te focussen op dit soort korte en hoge intensiteit? Een bruggetje met de veldrijders is dan ook makkelijk gemaakt. Juist de crossers onderhouden in de winter het hard fietsen heel erg goed en hebben dan ook niet veel nodig (afgezien van wat extra duurtraining) om de transfer naar de weg te maken in het wielerseizoen.
Mijn ervaring is dat er nog een tweetal voordelen aan zitten: Als je tijdens een duurtraining een viaduct met tegenwind over moet en jij hebt zo nu en dan zo’n training gedaan dan is dat viaduct niet zo lastig meer omdat jouw benen nog weten hoe ze eventjes hard op de pedalen moeten duwen en daardoor ook veel makkelijker herstellen. Je komt op deze manier dus veel frisser door de duurtrainingen heen. Een ander voordeel is dat jouw lichaam in het voorjaar niet zoveel meer nodig heeft om in vorm te geraken. Het hoge vermogen zit er al in, dus je hoeft maar een paar koersspecifieke trainingen te doen en je bent in vorm.
Zorg dat je fris blijft en niet onnodig vermoeid raakt.
Kortom: Je hoeft dus helemaal niet bang te zijn voor een paar korte en harde trainingen in de winter, het is juist erg goed voor je! Let wel op: je moet dit wel even goed plannen. De combi van intensiteit en veel omvang is geen handige omdat je dan vermoeid raakt. In de weken dat je met intensiteit werkt mag je (moet je misschien wel) de omvang serieus laten zakken om fris te blijven. Mag ik je nog 1 tip geven? Doe deze trainingen lekker op Zwift. Je wilt niet in de winter met 50km/h op een natte, gladde bocht af komen zeilen. Op Zwift kun je gewoon lekker gaan zitten en rammen zonder ergens over na te denken.
Mag ik je nog 1 tip geven? Doe deze trainingen lekker op Zwift. Je wilt niet in de winter met 50km/h op een natte, gladde bocht af komen zeilen. Op Zwift kun je gewoon lekker gaan zitten en rammen zonder ergens over na te denken.