Het verschil in houding tussen MTB en racefiets

Dat de houding op een MTB compleet anders is dan op een racefiets bleek maar weer eens te meer bij Roland.

Vaak krijgen wij vragen over of het mogelijk is om de afstelling van een fiets over te zetten van racefiets naar MTB of andersom.

Heel kort door de bocht: Nee! Een MTB is een compleet andere fiets dan een racefiets en zou dus ook echt anders afgesteld moeten staan. Bij sommige fietsers zit er een paar millimeter verschil tussen zadelhoogte op beide fietsen, maar bij sommigen ook zelfs meer dan een centimeter.

Dit zit hem voornamelijk in het feit dat op de MTB het stuur dichterbij en hoger staat waardoor het lichaam achterover gekanteld wordt ten opzichte van de racefiets. Hierin moet het zadel dan ook meegenomen worden.

Hierboven zie je een afbeelding van twee identieke zadels zowel in de juiste racefiets- als MTB houding. Zoals je ziet is de afdruk en de beweging van het zwaartepunt (de zwarte lijn) compleet anders. Op de MTB is dit een goed zadel, maar op de racefiets bleek dit zadel dus niet de juiste te zijn voor Roland. (Voor de oplettende kijker: het klopt dat het 143mm moet zijn en geen 142mm, dat is een typefout van onze kant)

 • Erg tevreden over de diensten van Velofysics! Ben er inmiddels met 3 verschillende fietsen geweest voor een bikefit en iedere keer met hetzelfde resultaat vertrokken. Een fiets die precies afgesteld is op mijn lichaam en behoeftes. Nu al zin om komend seizoen te ervaren hoeveel in gegroeid ben.

  Rens Dieren - Google review
 • Zeer tevreden over Velofysics! Al meerdere keren geweest voor een bikefit waarbij elke keer de positie zo aangepast is dat die beter past bij de doelen en mijn lichaam. In de 1.5 jaar die ik nu met Jacob heb samengewerkt al een super mooie progressie doorgemaakt.

  Marlotte Eversdijk - Google review
 • Bikefit gedaan na het lezen van positieve recensies. Helemaal top, veel aandacht, tips voor performance verbetering en bovenal, een wat aangepaste positie op de fiets waarbij het vermogen makkelijker komt!

  Joris van Brug - Google review
 • Al 2 jaar last van mijn hamstrings als er spanning op komt en via mijn fysio naar bikefitting in Kapelle ‘verwezen’ Ik had ‘t 2 jaar eerder moeten doen! Ik ben nu 3x wezen fietsen ?‍♀️ en echt nul % last.Ik kan iedereen aanraden om er eens over na te denken om zoiets te laten doen! Ik fiets met nog meer plezier!

  John Heshof - Google review
 • In verband met knieklachten bij Velofysics terecht gekomen voor een bikefitting en wat fysio behandelingen. Sindsdien al geruime tijd klachtenvrij op de fiets dankzij de deskundigheid van Jacob!

  Manon Van de Guchte - Google review