Het omstreden beenlengteverschil

Waar je ook komt in de bikefit wereld, de beenlegtecorrectie is nooit ver weg.

Eén van de meest gebruikte dingen bij fietsmetingen is de beenlengte wigjes. Een verhoging van 3 of 5mm die je tussen een schoenplaatje kunt steken als er een beenlengteverschil aanwezig is.

Mijn frustratie is altijd dat deze wigjes zonder twijfel ingezet worden als er in het lichamelijk onderzoek een beenlengteverschil gevonden wordt. Ik zeg altijd: Ik heb een hekel aan deze dingen, tenzij ze strikt noodzakelijk zijn.

Onlangs had ik een mooi voorbeeld hiervan. Een meneer was bekend met een beenlengteverschil van een kleine centimeter. We zijn de fietsmeting begonnen zonder correctie om te zien hoe zijn lichaam hier mee omgaat.

Je ziet hier twee grafieken, waarbij groen rechts is en rood links is. Normaal gesproken verwacht je dat het langere been harder op de pedalen duwt. Echter het langere been: links was juist niet dominant. Ditzelfde zie je in de ronde grafieken met de richting waarin kracht geleverd wordt.

Als het beenlengteverschil een probleem zou vormen, zou je zien dat het langere been (link;, de rode lijnen) langer zijn aan de onderkant van de ronde. Dit zou betekenen dat hij onder in de omwenteling langer het pedaal naar beneden blijft duwen. Maar zoals je ziet is hier totaal geen sprake van! In dit geval was een correctie dus totaal niet nodig omdat het lichaam prima wist om te gaan met het lengteverschil.

Heb jij ook vragen over hoe je op de fiets zit? Stuur even een berichtje, wij kunnen jou helpen!

 • Erg tevreden over de diensten van Velofysics! Ben er inmiddels met 3 verschillende fietsen geweest voor een bikefit en iedere keer met hetzelfde resultaat vertrokken. Een fiets die precies afgesteld is op mijn lichaam en behoeftes. Nu al zin om komend seizoen te ervaren hoeveel in gegroeid ben.

  Rens Dieren - Google review
 • Zeer tevreden over Velofysics! Al meerdere keren geweest voor een bikefit waarbij elke keer de positie zo aangepast is dat die beter past bij de doelen en mijn lichaam. In de 1.5 jaar die ik nu met Jacob heb samengewerkt al een super mooie progressie doorgemaakt.

  Marlotte Eversdijk - Google review
 • Bikefit gedaan na het lezen van positieve recensies. Helemaal top, veel aandacht, tips voor performance verbetering en bovenal, een wat aangepaste positie op de fiets waarbij het vermogen makkelijker komt!

  Joris van Brug - Google review
 • Al 2 jaar last van mijn hamstrings als er spanning op komt en via mijn fysio naar bikefitting in Kapelle ‘verwezen’ Ik had ‘t 2 jaar eerder moeten doen! Ik ben nu 3x wezen fietsen ?‍♀️ en echt nul % last.Ik kan iedereen aanraden om er eens over na te denken om zoiets te laten doen! Ik fiets met nog meer plezier!

  John Heshof - Google review
 • In verband met knieklachten bij Velofysics terecht gekomen voor een bikefitting en wat fysio behandelingen. Sindsdien al geruime tijd klachtenvrij op de fiets dankzij de deskundigheid van Jacob!

  Manon Van de Guchte - Google review