Het omstreden beenlengteverschil
Waar je ook komt in de bikefit wereld, de beenlegtecorrectie is nooit ver weg.
Eén van de meest gebruikte dingen bij fietsmetingen is de beenlengte wigjes. Een verhoging van 3 of 5mm die je tussen een schoenplaatje kunt steken als er een beenlengteverschil aanwezig is.
Mijn frustratie is altijd dat deze wigjes zonder twijfel ingezet worden als er in het lichamelijk onderzoek een beenlengteverschil gevonden wordt. Ik zeg altijd: Ik heb een hekel aan deze dingen, tenzij ze strikt noodzakelijk zijn.
Onlangs had ik een mooi voorbeeld hiervan. Een meneer was bekend met een beenlengteverschil van een kleine centimeter. We zijn de fietsmeting begonnen zonder correctie om te zien hoe zijn lichaam hier mee omgaat.
Je ziet hier twee grafieken, waarbij groen rechts is en rood links is. Normaal gesproken verwacht je dat het langere been harder op de pedalen duwt. Echter het langere been: links was juist niet dominant. Ditzelfde zie je in de ronde grafieken met de richting waarin kracht geleverd wordt.
Als het beenlengteverschil een probleem zou vormen, zou je zien dat het langere been (link;, de rode lijnen) langer zijn aan de onderkant van de ronde. Dit zou betekenen dat hij onder in de omwenteling langer het pedaal naar beneden blijft duwen. Maar zoals je ziet is hier totaal geen sprake van! In dit geval was een correctie dus totaal niet nodig omdat het lichaam prima wist om te gaan met het lengteverschil.
Heb jij ook vragen over hoe je op de fiets zit? Stuur even een berichtje, wij kunnen jou helpen!