De vierde plek in Hansweert opgedeeld

Afgelopen weekend stond de ronde van Hansweert voor Jacob op het programma.

Door het hele seizoen kan Jacob redelijk goed meedoen voor de korte plekken in de amateur A koersen. In de ronde van Hansweert moet de kenmerkende zeedijk 48 keer opgevlamd worden. Normaal gezien iets wat Jacob goed moet liggen. Na een pittige koers eindigde hij uiteindelijk als 4e. Gedurende heel de koers kon hij goed mee in de kopgroep die al vrij vroeg ontstond. Echter in de laatste rondes kon hij de beslissende demarrages niet volgen. Hier volgt een korte analyse over waar het fout liep en de reden dat hij de demarrages niet kon volgen.

De koers begon vrij vlot. In de eerste 10 minuten zijn er vrij veel demarrages, maar door het relatief kleine peloton komt er geen groep weg. Wel wordt er 42,5 gemiddeld gereden. Na 10 minuten rijdt Jacob “per ongeluk” op kousenvoeten weg. Ongeveer 1 ronde lang, maar niet forceren want het peloton blijft rijden erachter. Vlak nadat Jacob is teruggepakt is er een stevige demarrage welke de beslissende blijkt te zijn. Twee rondes volle bak doorrijden met 6, waarna er nog 3 bij komen. Deze twee rondes: 2,5 minuut gaan met een gemiddeld vermogen van 385 en NP van 413 watt. Heel erg veel samenwerking is er niet waardoor er ook in de kopgroep wat demarrages blijven vallen. Na ongeveer 10 minuten gemiddeld 350 en NP 370 keert de rust een beetje terug in de kopgroep van uiteindelijk 7 man.

Normalized power (NP) kijkt naar de intensiteit van de inspanning en weegt hogere intensiteit zwaarder dan lage intensiteit. Hierdoor krijg je een beter beeld van de zwaarte van de inspanning dan door het gemiddelde vermogen.

Dit zou zo blijven tot ongeveer na 38 kilometer toen de eerste demarrage geplaatst werd. Het beantwoorden van die demarrage kost 35 seconden lang gemiddeld 500 watt met een piek van 900 bergop. Een ronde later bij de klim was 15 seconden 750 watt nodig om het wiel te houden, echter daarna viel het direct weer stil en was er tijd voor herstel.

Na 45 kilometer volgde er een veelbelovende uitvalspoging met 2 man waar Jacob bij zat, echter 2,5 minuut gemiddeld 410 watt en de rest van de kopgroep sloot weer aan. Na nog een aantal demarrages bleek dat er niemand weg kon komen, tot net voor het ingaan van de laatste ronde de beslissende demarrage geplaatst werd. Jacob beantwoorde deze, maar kon helaas net niet meer mee en moest twee man laten gaan. Waar is het fout gegaan?

In bovenstaand verslag zie je al best forse wattages. Over de gehele koers reed Jacob een gemiddelde snelheid van 43,3, een gemiddeld vermogen van 314 met NP 352. Er zit een vrij groot gat tussen deze twee , wat aangeeft dat er veel geaccelereerd moest worden. In het laatste meetmoment bleek een FTP waarde van 345 voor Jacob. Het genormaliseerde vermogen in de koers is hoger dan de FTP die voor Jacob is ingesteld een aantal weken geleden. Dat betekent eigenlijk dat Jacob heel de koers een beetje boven zijn macht gereden heeft en het dus helemaal niet zo gek is dat hij in de finale net niet meer mee kon. Aan de andere kant steekt Jacob dus wel in goede vorm, anders kun je niet boven de FTP uitkomen met de NP.

Als je kijkt naar het vermogen in verschillend zones dan zie je dat hij de volgende tijd in bepaalde zones heeft doorgebracht gedurende de hele koers:

 • 100-210: 12.01 minuut
 • 210-290: 15.37 minuut
 • 310-330: 3.35 minuut
 • 330-374: 3.56 minuut
 • 374+:       25.30 minuut

Uiteraard is dit niet continu achter elkaar, maar elke interval tijdens de koers in deze zones bij elkaar opgeteld. 374 watt is 110% van de FTP. Zoals je ziet heeft Jacob de meeste tijd qua zone boven 110% van FTP doorgebracht (meer dan 25 minuten!!) wat erg intensief is. Ook hier zie je de grote spreiding in vermogen: veel tijd in de onderste twee zones en veel tijd in de hoogste zone.

De grafiek hierboven heet “matches burnt”. Deze grafiek geeft aan hoeveel werk je verzet hebt in de koers boven het FTP en hoe vaak je een zware inspanning levert waar je van verzuurt. De rode punten geven aan wanneer Jacob een zware inspanning geleverd heeft tijdens de koers. Je ziet dat er veel rode pieken zijn, echter ze duren niet erg lang (hoe dikker ze zijn, hoe langer het duurt). Als je ze goed telt zijn er van de 48 rondes 14 rondjes waar Jacob niet een zware inspanning moet leveren om mee te kunnen in de kop van de koers. Uiteindelijk is dat hetgeen dat hem opgebroken heeft.  

Kortom: ondanks dat Jacob net niet mee kon steekt hij wel in een goede vorm. Er zijn er dus gewoon 3 in koers die nog beter zijn. Dan mag je uiteindelijk tevreden zijn met een 4eplek.

 • Erg tevreden over de diensten van Velofysics! Ben er inmiddels met 3 verschillende fietsen geweest voor een bikefit en iedere keer met hetzelfde resultaat vertrokken. Een fiets die precies afgesteld is op mijn lichaam en behoeftes. Nu al zin om komend seizoen te ervaren hoeveel in gegroeid ben.

  Rens Dieren - Google review
 • Zeer tevreden over Velofysics! Al meerdere keren geweest voor een bikefit waarbij elke keer de positie zo aangepast is dat die beter past bij de doelen en mijn lichaam. In de 1.5 jaar die ik nu met Jacob heb samengewerkt al een super mooie progressie doorgemaakt.

  Marlotte Eversdijk - Google review
 • Bikefit gedaan na het lezen van positieve recensies. Helemaal top, veel aandacht, tips voor performance verbetering en bovenal, een wat aangepaste positie op de fiets waarbij het vermogen makkelijker komt!

  Joris van Brug - Google review
 • Al 2 jaar last van mijn hamstrings als er spanning op komt en via mijn fysio naar bikefitting in Kapelle ‘verwezen’ Ik had ‘t 2 jaar eerder moeten doen! Ik ben nu 3x wezen fietsen ?‍♀️ en echt nul % last.Ik kan iedereen aanraden om er eens over na te denken om zoiets te laten doen! Ik fiets met nog meer plezier!

  John Heshof - Google review
 • In verband met knieklachten bij Velofysics terecht gekomen voor een bikefitting en wat fysio behandelingen. Sindsdien al geruime tijd klachtenvrij op de fiets dankzij de deskundigheid van Jacob!

  Manon Van de Guchte - Google review